miercuri, 3 iunie 2009

RETETE DIN NATURA PENTRU PAR BOGAT SI STRALUCITOR



De la lume adunate si la lume-mprastiate... cam asa ar trebui sa procedam toti cu lucrurile bune care ni se intampla in viata, inclusiv atunci cand aflam de un nou truc pentru podoaba capilara. Eu am adunat cateva si vi le impartasesc si voua. Utilizandu-le, mi-am dat seama de un lucru: cel mai simplu sampon natural, de pilda, este mai bun ca cel mai scump sampon din comert.

SAMPOANE NATURALE:

- 1 ou, o lingurita ulei de masline, 1 lingurita suc de lamaie, 1 lingurita ulei de ricin, 1/2 ceasca ceai negru ;
- 2 galbenusuri de ou cu 2 linguri din combinatia de tincturi pentru cresterea parului, (urzica, brusture, ardei iute, mesteacan, in proportii egale) si 4 linguri de apa, urmate de o amestecare energica. Samponarile cu ou si tincturi se fac in mod obisnuit, inlocuind samponul sintetic, 1, 2, 3 ori pe saptamana, in functie de necesitati (lungimea parului, poluarea aerului, etc)

MASTI PENTRU PAR:

- Masca cu banane si miere- pentru parul degradat si ars
Ingrediente: 1 banana coapta bine, 2 linguri de iaurt, 2 lingurite ulei din germeni de grau, 1/4 lingurita de lecitina, 1/8 lingurita de miere de albine, 2 lingurite de lapte condensat, 2-4 picaturi ulei esential de ylang ylang. Se amesteca ingredientele cu mixerul si se aplica pe parul spalat si sters in prealabil. Se lasa sa actioneze timp de o ora, dupa care se clateste cu apa din abundenta. Aceasta masca se aplica o data pe saptamana.

- Masca pentru indesirea parului
ulei ricin+vitamina A uleioasa+ulei masline+ 2 galbenusuri de ou. Stati pe cap cu amestecul 1 ora. Faceti asta o data pe saptamana, timp de 2 luni cel putin.

- Masca cu banane si ulei de masline
Ingrediente:1 banana, 3 linguri maioneza, 1 1/2 lingura ulei de masline.
Se amesteca ingredientele, se maseaza parul si se lasa sa actioneze 15-30 minute. Clateste cu multa apa si apoi samponeaza parul.

- Masca pentru cresterea parului
La Plafar gasiti urmatoarele plante: patlagina, musetel, urzica, salvie si sovarv. Puneti cate o lingura de planta uscata si maruntita in 200 ml de apa clocotita si lasati sa se infuzeze timp de o ora. Strecurati apoi ceaiul concentrat obtinut si impreuna cu 2 galbenusuri, aplicati pe par. dupa o ora va puteti spala pe cap.

- Masca pentru parul care si-a pierdut cimentul natural si luciul
1 galbenus de ou +1/2 pahar de chefir sau yogurt +1 ceapa rasa fin + putin alcool alimentar. Se aplica pe par si se lasa 2 ore; se samponeaza si apoi se lasa parul sa se usuce la temperatura camerei. se repeta de 3 ori pe luna.

- Masca pentru parul subtire si despicat
balsam+ 2 linguri smantana+1/2 lingura de ulei de germeni de grau + 1 lingura suc de lamaie. Se omogenizeaza si se intinde pe parul umed dupa spalare, se acopera, se sta 15 minute si apoi se clateste; se aplica o data pe saptamana.


TRUCURI PENTRU PAR:

- Parul tau va dobandi mai multa stralucire daca amesteci doua oua si un pahar cu lapte, apoi iti masezi bine parul cu acest amestec si te limpezesti dupa 5 minute.

-Putina vodka adaugata ocazional in samponul pe care-l folosesti, ajuta la redarea stralucirii parului tern si cu firul subtire.

- Pentru tonificare si conditionare, frecati putin peria cu un ulei esential cum ar fi cel de lavanda, busuioc sau rozmarin.

- Nu pieptanati parul umed sau, mai rau, ud, si nu utilizati uscatorul. Daca totusi trebuie sa o faceti, folositi aerul rece, la o distanta de cel putin 10 cm.

- Folositi pentru par o perie din par natural, nu plastic. periati-va dimineata si seara. in acest fel, scalpul va respira mai bine si indepartati praful acumulat in par.

- Cand va spalati parul, masati 2-5 min pielea capului. Nu aveti idee cat inseamna pentru par. Stimulati cresterea lui, circulatia sangelui. In scurt timp, veti vedea diferenta.

- Vopsiti-va parul in mod natural apeland la Henna. Pudra de henna trebuie amestecata cu apa pana capata o consistenta cremoasa. Pentru o culoare mai inchisa, adaugati si o lingurita de cafea, iar pentru o culoare mai deschisa, adaugati un galbenus de ou si zeama de la o lamaie. In oricare din situatii adaugati si o lingurita de otet pentru a stimula colorarea parului. Puneti pasta intr-un recipient emailat si incalziti-o in baie de aburi. Pasta se aplica pe parul curat si uscat la o temperatura suportabila. Pasta se lasa sa actioneze 30 de minute - cu cat va fi lasata mai mult, cu atat culoarea va fi mai puternica. Eu personal folosesc aceasta vopsea de 4 ani si nu se compara cu nimic. Ofera numai avantaje parului, chiar daca nu este mediatizata.

- Adaugati in apa de limpezit putin otet sau, daca aveti parul gras, cateva picaturi de lamaie. Acest truc va indeparta ultimele picaturi de sampon si va revigora parul.

- Dupa ultima limpezire, turnati-va in cap un pahar de bere rece. Va inchide porii, va da un plus de stralucire parului si il va coafa extraordinar. Nu va faceti griji pentru miros, va disparea cand parul va fi complet uscat.

ABC-UL INGRIJIRII PARULUI:

Sunt cateva... informatii sa le spunem, pe care e bine sa le cunoasteti:

- Pentru stimularea cresterii parului: urzica, frunzele de piersica, salvia, feriga tanara, lavanda, busuioc si rozmarin;

- Pentru eliminarea matretii: sampoanele cosmetice antimatreata sunt de cele mai multe ori aspre si irita pielea capului, iar matreata este inlaturata doar temporar. Scalpul, in schimb va produce mai mult ulei pentru a se proteja. Pentru a recastiga echilibrul si pentru a inlatura matreata, se pot folosi plante precum: scoarta de salcie, frunze si radacina de tataneasa, menta, urzica, quassia;

- Pentru conditionare si tonifiere: rozmarin, lemongrass, coada calului, salvie, lavanda, busuioc, coada soricelului, coaja de cires negru, rugina, brusture, urzica, radacina si samanta de pastarnac;

- Pentru par gras: lemongrass, quassia, coaja de lamaie, coaja de salcie, menta, coada soricelului;

- Pentru par uscat: ciubotica-cucului, tataneasa, coaja de portocala, salcam, soc, cuisore, floare de portocal, brusture, aloe, trifoi;

- Pentru curatare: feriga tanara, coada soricelului, aloe, quassia;

- Pentru alinarea si vindecarea iritatiilor sau mancarimilor: chimen dulce, aloe, musetel.

- Tinctura de mesteacan: se recomanda frectionarea usoara a radacinii parului, cu un amestec de tinctura de mesteacan si tinctura de ardei iute, in proportii egale.

- Tnctura de lavanda: Se realizeaza frectionarea la radacina parului cu tinctura de lavanda din abundenta, dupa care capul se acopera. Frictionarea cu tinctura, conform prospectului, se face o data pe zi, seara, se tine apoi acoperit 1-2 ore, dupa care se spala bine, de preferat cu sampoane naturale.

- Tinctura de usturoi: se foloseste de 1-2 ori/saptamana, prin frectionarea radacinii firului de par.

- Cura pentru par cu cirese si banane. Efectul: hidrateaza, da parului castaniu reflexe rosietice si luciu. Ingrediente: 1 banana, 10 cirese rosii, 1 ceasca cu lapte, 1 lingura ulei de masline, 2 albusuri. Cum se procedeaza: se zdrobesc fructele, se amesteca cu laptele, uleiul si albusurile, se intinde pasta astfel obtinuta pe par si se lasa sa actioneze o jumatate de ora. Remarci speciale: Dupa aplicare, parul se acopera mai intai cu o folie de plastic si peste folie cu un prosop, marindu-se astfel efectul curei.

- Lotiune de par cu lamaie. Efectul: opreste producerea sebumului in cazul parului gras, face parul mai lucios. Ingrediente: o lamaie. Cum se procedeaza: se stoarce lamaia, se strecoara si se maseaza parul cu zeama. Se lasa sa actioneze 15 minute, dupa care se clateste. Remarci speciale: Se foloseste o data pe luna. In cazul pielii sensibile, se dilueaza cu 1/2 ceasca de apa.

- Cataplasme de argila. Argila este foarte absorbanta. Aplicata pe par sub forma de cataplasma absoarbe excesul de grasime. Se aplica o data pe saptamana. Pudra de argila se dilueaza in apa, pana ce se obtine o pasta groasa. Se adauga si un varf de cutit de sare grunjoasa. Se repartizeaza pe par prin masaj. Se lasa sa actioneze un sfert de ora, apoi se clateste bine parul, in mai multe ape, in care se adauga si cateva picaturi de otet.

Mastile le puteti intercala, nu este musai sa va axati doar pe o anumita reteta. Oferiti, pe cat posibil, un cocktail parului dumneavoastra si el va va multumi.

Un comentariu:

  1. Buna, am incercat si eu tratamente de genu si intr-adevar sunt foarte bune. O singura intrebare/obiectie am eu: daca imi fac sampon natural cu orice fel de ulei (masline sau ricin) practic, nu e sampon, e masca. Adica va trebui sa spal uleiul de pe par si asta tot cu sampon din comert trebuie. Nu?

    RăspundețiȘtergere